De plofkip en de leercyclus

Het is al weer ruim 15 jaar geleden dat ik een artikel publiceerde in tijdschrift Bres dat handelde over universele dierenrechten en de bio-industrie. Ik betoogde af te zien van het verslinden van wat we tegenwoordig plofkip en kiloknallers noemen. Sindsdien is er helaas weinig veranderd.

Actieve keuze

Laatst hoorde ik een, voor mij, nieuwe term: ‚Äėflexitarier‚Äô. Die eet soms w√©l vlees maar soms ook niet. In het dierenrijk heet dat eigenlijk gewoon de omnivoor. De omnivoor eet gewoon wat zich aandient: flora of fauna. Voor mensen is deze keuze wellicht iets lastiger want in de supermarkt dient zich nagenoeg alles aan. Dus dat vraagt om een actieve keuze. Wat eet ik vandaag? En wat is het toetje?

Met de kennis van nu, weten we dat met dagelijkse grote porties vlees, vooral bepaalde soorten, de gezondheid niet echt gediend is. Lichamelijk niet omdat het nadelig kan zijn voor de conditie van bloedvaten en de samenstelling van het bloed. En psychisch eigenlijk ook niet. Er is onderzoek gedaan onder gevangenen dat aantoont dat na invoering van een vegetarisch dieet het aantal geweldincidenten onder gedetineerden onderling significant afnam.

De juiste keuze

Tijdens mijn bezoek aan de supermarkt afgelopen week, komen bovenstaande gedachten spontaan op als ik de wervende reclames en scherpe prijzen boven de schappen zie. En ik realiseer me dat we bij De Leefstijltrainers niet voor niets in onze programma’s voorlichting geven over voeding en de samenhang met gezondheid, beweging, (duur)sporten en ontspanning.

Want het helpt om kennis van zaken te hebben om de juiste keuzen te kunnen maken in deze tijd van overvloed en het gevecht om de consument. Tijdens een van de opleidingen die ik volgde, leerde ik over de leercyclus van Kolb. Deze pedagoog heeft beschreven hoe mensen kennis en kunde kunnen verwerven.

Onbewust incompetent

Mensen zijn soms onbewust incompetent, zoals Kolb dat noemt. In termen van plofkippen, betekent dit dat je zo’n arm dier in de supermarkt koopt zonder dat je beseft dat het beest heeft geleden en dat het regelmatig eten ervan slecht nieuws is voor toekomstige plofkippen én je er zelf ook niet gezonder van wordt. Als je dit eenmaal weet, dan kun je je voornemen om voortaan biologische kip te kopen.

Bewust incompetent

Maar daags daarna strand je in de supermarkt opnieuw bij de vitrine met kiloknallers. Het ziet er toch wel lekker uit en het is lekker goedkoop. Misschien staat er ook wel een braadmachine te draaien die de braadlucht kwistig verspreidt. En dan koop je wellicht toch de kip terwijl je goed weet dat het niet helemaal oké is. Je bent nu bewust incompetent.

Bewust competent

Een week later loop je opnieuw langs dezelfde vitrine. Het water loopt je opnieuw in de mond maar je loopt door. Je bent nu bewust competent en je kiest ervoor om naar de biologische slager te gaan. En dat is hard werken. Want je moet er iets ouds en bekends voor laten en iets nieuws voor doen. Je hebt een nieuwe vaardigheid aan je palet van doelgericht handelen toegevoegd.

Onbewust competent

En als je dat maar lang en regelmatig genoeg doet dan gaat het op gegeven moment vanzelf. Dan heb je niet eens meer in de gaten dat je inmiddels onbewust competent bent. Je hebt je een nieuwe en andere manier van doen en laten eigen gemaakt. Eentje die je leefstijl bevordert.

Schouder aan schouder

Bij De leefstijltrainers zijn we bedreven om je te ondersteunen in dit proces van het opdoen van nieuwe kennis en vaardigheden. Dat doen we op verschillende gebieden. In onze bewegingprogramma’s richten we ons bijvoorbeeld ook op het anders omgaan met stress, spanningen en beweging. Daar moet je soms echt een tijd je schouders onder zetten. En wij staan in dit proces graag schouder aan schouder met jou!

Timo van Kempen

//deleefstijltrainers.nl/page/_news_ajax
8